• Osvrt gradonačelnika na aktualnu problematiku sustava gospodarenja otpadom

Osvrt gradonačelnika na aktualnu problematiku sustava gospodarenja otpadom

29.05.2020. - 16:32 Grad Rab - Gradonačelnik | Objavio: Admin | pregledano 1089 puta

  • Google+

Komunalni standard koji je postignut na području Grada Raba je zadovoljavajući, ali ga moramo nadograđivati i unapređivati istovremeno vodeći računa o osiguravanju neometanog funkcioniranja i financiranja poslovanja. U tu se svrhu ulažu maksimalni napori, svjesni činjenice da je riječ o usluzi koja vjerojatno nikada neće uspjeti zadovoljiti svačija očekivanja. Međutim, to je proces koji traje, a najveći je posao u tome rad na promjeni ekološke svijesti svakog pojedinca.

 

Primjerice, još uvijek nerijetko svjedočimo neodgovornom ponašanju pojedinaca koji se odupiru naputcima komunalnog društva i stvar preuzimaju u svoje ruke odlaganjem glomaznog otpada u prirodu ili na druga neprimjerena mjesta, unatoč činjenici da im je dva puta godišnje omogućen besplatan odvoz glomaznog otpada. Svjesni smo i „kritičnih točaka“, uključujući polu podzemne kontejnere na pojedinim lokacijama, koje ćemo vjerujem, također zajedničkom suradnjom riješiti, kao što je već riješeno nekoliko takvih točaka.

 

Ali isto tako svjesni smo i pozitivnih pomaka u odnosu na stanje od prije nekoliko godina. Pored svih mana novog sustava gospodarenja otpadom, kao i svakog novog sustava, otok je vidljivo uredniji i čišći, i svijest ljudi se mijenja, što je najpozitivnija posljedica uvođenja sustava. To je vrlo ohrabrujuća činjenica koja nam daje vjetar u leđa da nastavimo rad u željenom smjeru, prema čistom otoku ekološki osviještenih stanovnika. Valja spomenuti i nekadašnje odlagalište otpada Sorinj, zajedničku investiciju Grada Raba i Općine Lopar. Izgrađene su pretovarna stanica i reciklažno dvorište, a prije nekoliko dana krenulo se sa sanacijom deponija, ne bi li u budućnosti Rab bio otok bez odlagališta otpada.

 

Budući da je epidemija koronavirusa „pomrsila“ planove gospodarstvu na svjetskoj razini, u našoj lokalnoj zajednici to će se najviše odraziti na prihode sviju nas kroz turizam kao glavnu gospodarsku djelatnost. Toga neće biti pošteđena ni komunalna društva, pa očekivano smanjenje prihoda u 2020. godini Dundovo će kompenzirati kratkoročnim zaduženjem kako bi se građanima što više olakšalo prebroditi krizu. Planirajući poslovanje Dundova, uključujući procjene koje se vežu uz turističku sezonu te posljedice koronavirusa, kao gradonačelnik naložio sam izradu novog cjenika odvoza otpada. Učinit ćemo sve da cijene ne poskupljuju, a u novom cjeniku koji se odnosi na iznajmljivače u domaćinstvima neće više biti kategorije ležaja za obračun usluge odvoza otpada. Ovisno o daljnjim društvenim i gospodarskim kretanjima, nisu isključene i dodatne mjere kojima bi se olakšalo i rasteretilo naše sugrađane, o čemu će biti pravovremeno obaviješteni.

 

Ostajemo optimistični i očekujemo zadovoljavajuće turističke rezultate s obzirom da se situacija s koronavirusom stabilizirala, a nakon sezone zajednički ćemo analizirati stvarne brojke i sukladno rezultatima i mogućnostima ponovno poduzimati daljnje korake.