• Dan hrvatskih branitelja domovinskog rata Grada Raba

Dan hrvatskih branitelja domovinskog rata Grada Raba

15.10.2013. - 17:23 Grad Rab - Najava | Objavio: Admin | pregledano 6617 puta

  • Google+

U četvrtak 24. listopada je Dan hrvatskih branitelja domovinskog rata Grada Raba. S obzirom na važnost tog dana i doprinosa rapskih branitelja ove godine je koordinacija braniteljskih udruga i Grad Rab organizirala trodevno događanje. Program započinje 18. listopada predavanjem u velikoj vijećnici Grada Raba u 19:00 sati gdje će admiral Davorin Domazet Lošo održati predavanje na temu Strateška promišljanja za oslobađanje Hrvatske od unutarnje agresije. Admiral Davorin Domazet Lošo se osim brojnih stručnih članaka o ratovodstvu, mornaričkoj i podmorničkoj problematici,  istaknuo se i kao vojni analitik s težištem interesa na geostrategijske raščlambame. 

Drugog dana programa, 19. listopada predviđen je početak malonogometnog turnira "Željko Borić" u kojem će nastupiti 10 braniteljskih ekipa, dok će po završetku turnira oko17:00 sati početi fešta s glazbom u Šarengradu. 

Na sam Dan branitelja najavljen je dolazak generala Ante Gotovine koji je počasni građanin Grada Raba. General će s pratnjom biti primljen na prijem kod gradonačelnice Rosande Krstinić- Gušćić, a zatim će se zajedno s predstavnicima branitelja otići položiti vijence na Središnji križ na Gradskom groblju i na misu u rapsku katedrali. General Ante Gotovina posjetit će i Udrugu rapskih samostreličara. Točno u podne predviđen je početak svečane sjednice gdje će mu se uručiti povelja počasnog građanina Grada Raba jer nažalost zbog obaveza nije bio u mogućnosti da je primi na Svečanoj sjednici za Dan grada. 

Prvi dragovoljci s Raba otišli su na ličko ratište, zapravo već 17. listopada 1991. godine, no vraćeni su, te su 24. listopada 1991. godine ponovno otišli i njih 17 bilo je organizirano u Samostalni rapski vod koji je djelovao u sklopu 133. brigade Zbora narodne garde, koja je u javnosti poznatija kao Otočka brigada, zato se upravo 24. listopada u Gradu Rabu slavi i obilježava kao Dan hrvatskih branitelja domovinskog rata Grada Raba. Tijekom Domovinskog rata u obrani i oslobađanju Hrvatske na razne načine bilo je angažirano više od 1000 Rabljana koji su sudjelovali u aktivnostima ratnih postrojbi Hrvatske vojske, prije svega na ličkom ratištu, ali i na drugim ratištima, te su pritom sudjelovali i u svim važnim oslobađajućim akcijama od koji je najpoznatija i najslavnija vojno-redarstvena akcija „Oluja“. Upravo je Rapski dragovoljački vod prvi organizirani vod kojeg su unutar brigade sačinjavali branitelji koji nisu bili sa područja na kojem je brigada djelovala.