• NAJAVA – RAB FILM FESTIVAL

NAJAVA – RAB FILM FESTIVAL

09.08.2019. - 17:41 Grad Rab - Najava | Objavio: Admin | pregledano 1073 puta

  • Google+

 

UZ SEDMU UMJETNOST GRAD RAB ZAPOČINJE NOVU TRADICIJU

 

Krajem mjeseca kolovoza, točnije od 23. do 27. kolovoza 2019. Grad Rab će postati domaćinom atraktivnog filmskog događanja.

Riječ je o održavanju prvog Rab Film Festivala – festivala istraživačkog igranog i dokumentarnog filma (RAFF) čiji će se filmovi prikazivati na nekoliko lokacija na otvorenom, a zahvaljujući parterstvu sa Sarajevo Film Festivalom na Rabu će biti prikazan i njegov pobjednički film.

 

Prema vlastitom ukusu i željama, publika će imati priliku pod zvjezdanim nebom, u šarmantnom Ljetnom kinu ili pak tik uz more, ili s barke u vlastitom ili festivalskom aranžmanu opustiti se uz igrane i dokumentarne filmove u kojima se istražuju aktualni globalni i lokalni problemi.

 

Osim očekivane bogate ponude filmova RAFF donosi i raznovrsne koncerte popularnih izvođača kao što su Urban & 4, Zdenka Kovačiček, Nipplepeople, Detour i Elemental, ali i uživati u slasnim zalogajima rapske gastronomske ponude.

 

Vrijedi napomenuti kako su recentni festivalski laureati, nagrađeni u Cannesu, Sundanceu i Berlinu, te niz filmova objedinjenih pod pojmom “istraživačkog” aduti filmske sekcije Rab Film Festivala.

Program čini ukupno 12 igranih i dokumentarnih filmova koji detaljno i posvećeno istražuju aktualne teme te pružaju suštinsku sliku određenog društva, uz snažnu humanu poruku.

 

Naslovi koji nas očekuju za vrijeme prvog RFF-a:

 

Tri naslova u natjecateljskom igranom programu hrvatske su premijere europskih festivalskih uspješnica! Festival 23. kolovoza otvara film Jadnici (Les Misérables), jedan od laureata ovogodišnjeg Cannesa. Režiju ovog uzbudljivog krimi-trilera o rasnim nemirima u Francuskoj 2005. godine potpisuje francuski debitant Ladj Ly, koji stiže na Rab zajedno s glavnim glumcem Djibrilom Zongom, bivšim profesionalnim nogometašem i manekenom, koji sve uspješnije pliva u filmskim vodama.

 

Na RAFF-u premijerno u Hrvatskoj gledamo i sjajan krimić danskog debitanta Ulaa Salima Sinovi Danske, priču o islamskom radikalizmu smještenu u širi kontekst uspona neonacističkih ideologija u Europi te novu dramu Kena Loacha, Oprostite, mimoišli smo se (Sorry We Missed You) o borbi za opstanak na sve nemilosrdnijem britanskom tržištu rada.

 

Bogu hvala (By the Grace of God, Srebrni medvjed Berlina) Françoisa Ozona precizna je filmska studija temeljena na istinitoj priči o pedofiliji u Katoličkoj crkvi i njenom prikrivanju, a na stvarnim događajima temelji se i intiman i tih, ali izuzetno snažan srpski film Šavovi u režiji Miroslava Terzića. Junakinja Šavova Ana (Snežana Bogdanović) traži sina za kojeg vjeruje da je ukraden u rodilištu prije 18 godina. Dnevnik Diane Budisavljević, pobjednik Pulskog filmskog festivala prikazuje se izvan konkurencije, a na Rabu će ga predstaviti redateljica Dana Budisavljević.

 

Dokumentarni natjecateljski program RAFF-a čini šest naslova: belgijski Zeleno zlato (Green Gold), šokantna je pozadinska priča o biogorivima snimana tijekom deset godina u najudaljenijim zakutcima svijeta, njemački Čistači (Cleaners) gledatelje vodi u sjenovito podzemlje Interneta – mjesto na kojem se uklanjaju upitni sadržaji, a nizozemski Bellingcat nudi jedinstven pogled u svijet građanskog istraživačkog novinarstva i tragača za istinom u vladavini lažnih vijesti i alternativnih činjenica.

 

Na Rabu gledamo i dva laureata ovogodišnjeg festivala Sundance. Istražujući misterioznu smrt glavnog tajnika UN-a u filmu Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld (Cold case Hammarskjöld) danski redatelj Mads Brügger gledatelje vodi u najtamniji bezdan afričke povijesti, a More sjena (Sea of Shadows) otkriva priču o hrabrim pojedincima koji spašavaju posljednje živuće Kalifornijske pliskavice iz ralja narkokartela. Jedini hrvatski naslov u natjecateljskom programu, Tak kak je, dirljiva priča o ocu koji pokušava ostvariti svoje pravo da nakon razvoda viđa kćer, postavlja niz pitanja o diskriminaciji očeva u Hrvatskoj. Redatelj Arsen Oremović osobno će predstaviti film.

 

Festival je natjecateljskog karaktera, a najbojljim filmovima nagrade će se dodijeliti u tri kategorije: RAFF Frame Best Fiction Award za najbolji film iz igranog programa, RAFF Frame Best Documentary Award za najbolji dokumentarac i nagrada publike RAFF Frame Audience Award. Selektori RAFF-a su filmski kritičar i novinar Vladan Petković (igrani program) te Lejla Dedić, urednica programa na Al Jazeera Balkans (dokumentarni program).

 

Više informacija: Press materijali • RAFF Facebook • Ulaznice

 

TRAILERI

By the Grace of God

Les Misérables

Sorry We Missed You

Sons of Denmark

Šavovi

Dnevnik Diane Budisavljević

Bellingcat

The Cleaners

Green Gold

Cold case Hammarskjöld

Sea of Shadows

Tak kak je