• NAJAVA RABSKE FJERE 2022. – TRADICIJA KOJA NE BLIJEDI
  • NAJAVA RABSKE FJERE 2022. – TRADICIJA KOJA NE BLIJEDI
  • NAJAVA RABSKE FJERE 2022. – TRADICIJA KOJA NE BLIJEDI
  • NAJAVA RABSKE FJERE 2022. – TRADICIJA KOJA NE BLIJEDI
  • NAJAVA RABSKE FJERE 2022. – TRADICIJA KOJA NE BLIJEDI
  • NAJAVA RABSKE FJERE 2022. – TRADICIJA KOJA NE BLIJEDI
  • NAJAVA RABSKE FJERE 2022. – TRADICIJA KOJA NE BLIJEDI

NAJAVA RABSKE FJERE 2022. – TRADICIJA KOJA NE BLIJEDI

12.07.2022. - 19:04 Grad Rab - Najava | Objavio: Admin | pregledano 348 puta

  • Google+

 

Nakon dvogodišnjeg „ljetnog sna“, 21. izdanje Rabske fjere, manifestacije koja se svojom posebnošću izdvaja kao jedan od najatraktivnijih ljetnih događaja na obali, je pred vratima.

 

Prvi i najveći ljetni srednjovjekovni festival, dobitnik titule turističkog događaja 2018. godine nastavlja pričati svoju priču diljem povijesne gradske jezgre, prepoznatljive kao usidreni jedrenjak s četiri jarbola, koja postaje otvorenim teatrom s mnoštvom atraktivnih lokacija i skrivenih kutaka kojima se šire mirisi lokalne kuhinje, zvuci glazbe karakteristične za to doba, miješajući se sa žamorom brojnih sudionika i još brojnijih posjetitelja.

 

U toj davnoj prošlosti, za vrijeme četrnaestodnevnih općinskih svečanosti sud u gradu nije radio, dužnici sa sela slobodno su smjeli u Rab i iz Raba, a gradska vrata bila su za sve otvorena. Svečanosti su se održavale od 1364. do 1852. godine, a narod je i nakon njihova ukidanja dolazio u grad proslaviti blagdane sv. Jakova 25. srpnja, sv. Ane 26. srpnja i sv. Kristofora 27. srpnja. Sada, u 21. stoljeću, Rabljani s ponosom i s puno uloženog truda nastavljaju tradiciju njenog održavanja u spomen na nekadašnji Rab koji je slavio svoju slobodu.

 

Rabska fjera su Rabljani kao njeni pokretači i nosioci, najvjerodostojniji naratori koji pazeći i na najsitnije detalje, s posebnim žarom i odgovornošću prenose ovu vrijednu tradiciju na nove generacije. Ipak, Rabljani u ovoj priči nisu sami. Tu su i naši vjerni, dugogodišnji prijatelji iz San Marina, Montegiardina, Koenigsbrunna, Sežane i Kočevja, kao i mnogi drugi dragi gosti koji ju svojim uključivanjem obogaćuju te izdvajaju od svih ostalih, sličnih manifestacija.  

 

I ove godine posjetitelji će imati priliku „uroniti“ u srednji vijek i doživjeti svu čaroliju okusa, mirisa i izuzetno slikovitih radionica duž gradske jezgre. Izrada posuđa, pletenih košara, češljanje vune, priprema jela i pića, ribarenje i uređivanje frizura te mnoštvo ostalih zanata, pored glazbenih izvođača i zabavljača omogućit će potpunu transformaciju grada i upoznavanje bogate povijesti grada na jedan potpuno drugačiji, teatralan način.

 

Ovogodišnja 21. Rabska fjera započinje u ponedjeljak, 25. srpnja okupljanjem organizatora, sudionika i cijenjenih uzvanika u prostoru sv. Ivana Evanđeliste u 20 sati, nakon čega se oko 21 sat rijeka srednovjekovne gospode i puka „slijeva“ rapskim Bobotinama na trg svog zaštitnika, sv. Kristofora gdje se očekuje svečanost otvaranja trodnevnih svečanosti.
Posljednjeg fjerskog dana, 27. srpnja na istoj se lokaciji s početkom u 21 sat održavaju popularne Rapske viteške igre i uvijek atraktivno nadmetanje u pucanju samostrelom Udruge rapskih samostreličara. Zahvala svim organizatorima i sudionicima svakako je završni domjenak u organizaciji gradonačelnika i veliki vatromet koji točno u ponoć oboji nebo iznad grada, nakon čega slijedi povratak u sadašnjost uz tradicionalni koncert do ranih jutarnjih sati na Trgu Municipium Arba, za što će se ove godine pobrinuti Soul Fingerse.

 

Tajna uspjeha i posebnosti Rabske fjere počiva na njenoj vjerodostojnosti i autentičnosti, uključenosti lokalnog stanovništva koje povezuje ljubav prema svom kraju i tradiciji, ali i sposobnost njenog prenošenja s koljena na koljeno, od vremena njenog nastanka pa sve do danas. Mnogi njeni pokretači i sudionici više nisu s nama, i ti su gubici nenadoknadivi, ali želja za nastavkom ove priče koja čuva identitet Rabljana, i dalje živi, a kroz nju i mladost, i svi oni koji su bili njen dio. Trodnevni povratak u Srednji vijek doista je jedinstvena prilika za bijeg u potpuno drugačiji, pomalo bajkovit i mističan svijet koji nudi nezaboravno iskustvo svakome tko ga doživi.
Stoga pozivamo sve da budu dio ovogodišnje rapske srednjovjekovne čarolije!

 

Koliko su domaćini zadovoljni što se Fjera ponovno vraća u punom sjaju najbolje govore izjave predstavnika glavnih organizatora, Grada Raba, POU Rab i TZG Raba:

„Izuzetno sam sretan i zadovoljan što puni entuzijazma i u punom sastavu krećemo u završne pripreme za održavanje 21. Rabske fjere u izdanju na kakvo smo navikli.
Tome prije svega možemo zahvaliti našim brojnim udrugama, klubovima i društvima, ali i svim onim pojedincima koji svojim sudjelovanjem i uključivanjem u radionice čine temelj prve i najveće manifestacije ovakvog tipa u Hrvatskoj. Veliko hvala i našim prijateljskim gradovima kao i svim ostalim sudionicima bez kojih Fjera ne bi bila to što danas jest, manifestacija kojom se ponosimo i po kojoj smo prepoznatljivi diljem svijeta.
Ove smo godine u organizaciju ušli s manjim izmjenama što se tiče završne večeri i regulacije prometa, a u cilju dodatnog osiguranja sigurnosti i kvalitete Fjere. Kao domaćinima, posebno nam je drago što ćemo imati priliku ponovno ugostiti drage prijatelje i cijenjene uzvanike i s ponosom im predstaviti gradsku jezgru u čarobnom, srednjovjekovnom izdanju, a našim brojnim gostima uljepšati boravak na otoku i učiniti ga vrijednim pamćenja“ poručio je gradonačelnik Nikola Grgurić.

 

„Veseli nas i zahvalni smo da nakon dvije godine simboličkog obilježavanja Rabske fjere, organiziramo manifestaciju u punom sjaju, onakvu kakvu je pamtimo iz pred pandemijskih godina. Vjerujemo da ćemo kroz zajedništvo Rabljana i svih gostiju sudionika Fjere, posjetiteljima dati nezaboravan doživljaj. Rabska fjera naša je manifestacija u punom smislu riječi. Nju čine Rabljani i dragi gosti, te se upravo u tome ogleda  njena snaga i garancija kvalitete. Pozornica povijesne jezgre grada ponudit će mnoštvo događanja te srdačno očekujemo posjetitelje. Svi ste dobrodošli!“ izjavila je ravnateljica POU Rab Katarina Ribarić.

 

S istim očekivanjima i optimizmom nadolazeću 21. Rabsku fjeru prokomentirala je i direktorica TZG Raba Ivana Matušan: „Rabska fjera je jedan od najbitnijih motiva dolaska turista u destinaciju otok Rab te je ovjenčana nizom nagrada kroz 21 godinu održavanja. To je izuzetna čast, ali i obveza organizatora ove manifestacije. Sigurna sam kako ni ovo izdanje Fjere neće ostaviti ravnodušnima naše drage turiste, ali i lokalno stanovništvo, koje ju sustvara s organizatorima i žive za nju 365 dana u godini“.