Aktualno stanje o novooboljelima od COVID-19 na otoku Rabu

23.12.2020. - 20:29 Grad Rab - Covid-19 - Obavijest | Objavio: Admin | pregledano 559 puta

  • Google+

 

Prema evidencijama epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo na dan 23.12.2020.  na Rabu je 20 oboljelih od COVID-19.
U proteklih tjedan dana uzeto je 107  briseva u svrhu testiranja na SARS-CoV-2 virus, a na njima je utvrđeno  14 novih slučajeva oboljenja, dok je istovremeno 25 osoba ozdravilo. U  samoizolaciji se trenutno prati 60 osoba.

 

Na samom smo kraju 2020. godine koju je obilježila najveća pandemija neke zarazne bolesti u posljednjih sto godina, a koja nije  zaobišla ni naš otok te tako  u velikoj mjeri utjecala  na  život svakog pojedinca i podsjetila nas je na  činjenicu da su zarazne bolesti jedna od najvećih javnozdravstvenih prijetnji.

 

Kraj  godine ujedno je  i prilika da se Stožer Civilne zaštite Grada Raba ukratko osvrne na svoj rad, svjesni da pred nama stoji još puno poslova, ali  i vrijeme pozitivnog iščekivanja kada  će doprinos stručne zajednice i svakog pojedinca rezultirati privođenjem kraju  krize COVID-19.

 

Stožer civilne zaštite Grada Raba u postojećem sastavu, od početka izbijanja krize u ožujku ove godine, kontinuirano i aktivno djeluje na mjerama propisanima u vezi funkcioniranja života i rada građana, ustanova i gospodarskih subjekata u uvjetima pandemije bolesti COVID-19.  


Upravo su sve aktivnosti  u cilju sprječavanja i suzbijanja zaraze, odgovorno ponašanje stanovništva i obavještavanje o kretanju epidemije u zemlji i svijetu doprinijeli da imamo relativno dobru turističku sezonu i dugačko razdoblje bez evidentiranih slučajeva oboljenja.  Na  Rabu je prvi slučaj oboljenja od COVID- 19 zabilježen 5. listopada, a do danas, 23. prosinca 2020., ukupno je registrirano 183 oboljelih, dok su u istom razdoblju ozdravile  163 osobe.


Zahvaljujemo  svim građanima na disciplini i odgovornosti koju su pokazali u zajedničkoj borbi s epidemijom.
„Ponosni smo na veliko povjerenje i koordinaciju između svih članova Stožera, kao i svih vanjskih suradnika, koji su sav ovaj period svakodnevno  radili s usmjerenjem prema  zajedničkom cilju – smanjivanju pojavnosti bolesti i njenih posljedica.“ riječi su načelnika Stožera CZ Grada Raba, Denisa Deželjina.


Veliki javnozdravstveni doprinos u suzbijanju pandemije COVID-19 dala je epidemiološka služba Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ – Ispostava Rab.
Djelatnici epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, od pojave  prvog oboljenja u županiji, 26. veljače 2020.,  aktivno prate, evidentiraju i analiziraju kretanje bolesti te provode individualne i kolektivne protuepidemijske mjere izolacije zaraženih i samoizolacije njihovih kontakata. Tijekom trajanja epidemije posebni napori su uloženi i u edukaciju djelatnika prilikom uzimanja uzoraka te koordinaciju cjelokupnog rada i transporta s otoka Raba do Mikrobiološkog odjela Zavoda u svrhu molekularne dijagnostike COVID-19.


„U vremenu kada je cijeli svijet  usmjeren prema suzbijanju pandemije, možemo samo istaknuti da smo u okviru naših mogućnosti i trenutnih okolnosti dali svoj maksimalan doprinos i zauzeli se za javnozdravstvenu dobrobit svih. Upravo iščekujemo skorašnje cijepljenje protiv COVID-19  kako bi zauzdali ovu pošast, kao što smo uspješno suzbili i mnoge zarazne bolesti ranije.“  istaknula je Voditeljica rapske ispostave Nastavnog zavoda za javno zdravstvo i epidemiolog Daniela Glažar Ivče.

 

Kvalitetnu i intenzivnu suradnju sa Stožerom civilne zaštite Grada Raba u cilju poduzimanja mjera vezanih za provođenje Odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite istaknuo je i načelnik policijske postaje Rab Stjepan Boban.

 

Svoj veliki doprinos u organizacijskom i u provedbenom dijelu, posebno u proljetnom valu pandemije, dali su rukovoditelji i članovi njihovog tima iz rapske ispostave Doma zdravlja, Zavoda za hitnu medicinu i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, Psihijatrijske bolnice Rab, Rapske plovidbe, Gradskog društva Crvenog križa Rab,  DVD-a Rab, Policijske postaje Rab, gradskih komunalnih društava, kao i svih ostalih ustanova i društava na području otoka Raba.
Svima njima i svim građanima želimo miran i sretan Božić te svako dobro u novoj godini, uz našu molbu koja je postala konstanta: Molimo Vas da nadolazeće blagdane provedete u obiteljskom okruženju, poštujući pritom sve mjere i preporuke Stožera civilne zaštite  RH i HZJZ.
 
    
U Rabu23.12.2020.