• Projekt Stinica
 • Projekt Stinica
 • Projekt Stinica
 • Projekt Stinica
 • Projekt Stinica
 • Projekt Stinica
 • Projekt Stinica
 • Projekt Stinica
 • Projekt Stinica

Projekt Stinica

26.01.2022. - 14:56 Grad Rab - Projekti | Objavio: Admin | pregledano 1150 puta

 • Google+

"Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica"

POČETAK RADOVA


Dana 6.9.2022. započeli su terenski građevinski radovi u sklopu realizacije projekta "Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica". U početnoj fazi radova radi se na obilježavanju gradilišta, dopremi i mobilizaciji radnih strojeva, iskolčenja trase i slično. Nakon organizacije gradilišta koja je predviđena da traje 30 dana, pristupit će se zemljanim radovima, podmorskim i nadmorskim iskopima koji će trajati  malo više od 200 dana. Nakon toga slijede armiračko – betonski radovi koji su kruna ovog projekta, a koji bi trebali trajati 198 dana. Postavljanje pilota u tlo trajat će 90 dana te preostali radovi finalizacije još nešto manje od 300 dana. Važno je napomenuti da dobar dio navedenih radova se odvija u isto vrijeme te da nije riječ o kumulativnom zbrajanju dana trajanja gradnje. Prvi veći dio projekta na terenu kreće ubrzo u realizaciju, a riječ je o postavljanju 19 pilota koji čine bazu nove rampe.

 

Izvođač građevinskih radova na Trajektnom pristaništu nove rampe unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica je tvrtka POMGRAD INŽENJERING D.O.O. Split. Vrijednost ugovora bez PDV-a je  10.887.143,32 kn, dok je rok izvođenja radova i završetka ugovora 15 mjeseci od dana uvođenja u posao. Izgradnja nove rampe će se osigurati minimalni gaz od -5,00 m što će omogućiti istovremeno pristajanje dva projekta broda, bočno vezivanje na gatu te priključak vode i struje. Projekt izgradnje nove rampe obuhvaća izgradnju dvije neovisne konstruktivno tehnološke cjeline:

 1. dio obale koji obuhvaća rampu površine 371,00 m2
 2. dio obale koji obuhvaća dvije utvrdice i pristupne pasarele površine 199,73 m2.


Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.917.865,94 kn, a ukupni prihvatljivi troškovi iznose 16.080.186,04 kn. Ukupno trajanje projekta iznosi 30 mjeseci. Nositelj projekta je Lučka uprava Senj. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

 

 


 

 

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Lučke uprave Senj.

 

 

Početna konferencija za medije – nova rampa Stinica

 

“Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica”

 

Dana 13.6.2022. u Senju upriličena je početna konferencija u sklopu realizacije projekta “Trajektno pristanište nova rampa unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica”. Konferenciji su, uz mnoge druge predstavnike ministarstava, agencija te jedinica lokalne samouprave, prisustvovali i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske gosp. Oleg Butković, gosp. Ernest Petry  župan Ličko-senjske županije, gradonačelnik Senja gosp. Jurica Tomljanović te gradonačelnik Raba gosp. Nikola Grgurić. Domaćin konferencije je Lučka uprava Senj, a projekt je nazočnima predstavio ravnatelj Lučke uprave Senj gosp. Predrag Dešić.

 

Gradonačelnik Senja gosp. Jurica Tomljanović zahvalio se ministru na svemu što je napravljeno za grad  Senj  u cestovnom, ali i u pomorskom prometu.  Gradonačelnik Tomljenović je naglasio da će se realizacijom ovog projekta dodatno pojačati sigurnost korisnika luke Stinica, ali i naglasio je značaj projekta za otok Rab. Rapski gradonačelnik, gosp. Nikola Grgurić istaknuo je dva aspekta projekta – sinergiju  različitih sredina na radu na projektu te dodatni benefit za grad Rab jer je ulazak u luku često i ulazak u našu državu. Župan Ličko-senjske županije gosp. Petry u obraćanju je istaknuo kako je Ličko-senjska županija partner u projektu te je naglasio značaj ovog projekta za razvoj županije, kao i za razvoj turizma uz dodatne benefite za otok Rab. Ministar mora, prometa i infrastrukture gosp. Butković se ovom prilikom zahvalio svima koji su uključeni u realizaciju ovog projekta te je istaknuo kako je ovaj projekt samo jedan od mnogih trenutno aktualnih u RH te se trenutno ulaže 2 mlrd. kn u lučku infrastrukturu. Riječ je o svojevrsnoj renesansi na hrvatskoj obali te je ministar najavio daljnje ulaganje dodatnih 2 mlrd. kn u sljedećih desetak godina u lučku infrastrukturu na obali uz dodatno olakšavanje kandidacija.

 

U sklopu konferencije potpisan je i ugovor o javnim radovima, točnije Ugovor za izvođenje građevinskih radova na Trajektnom pristaništu nove rampe unutar lučkog područja Lučke uprave Senj u uvali Stinica. Ugovor je sklopljen s tvrtkom POMGRAD INŽENJERING D.O.O. za graditeljstvo. Vrijednost ugovora bez PDV-a je  10.887.143,32 kn, dok je rok izvođenja radova i završetka ugovora 15 mjeseci od dana uvođenja u posao. Predmet nabave su radovi izgradnje nove rampe kojim će se osigurati minimalni gaz od -5,00 m što će omogućiti istovremeno pristajanje dva projekta broda, bočno vezivanje na gatu te priključak vode i struje. Projekt izgradnje nove rampe obuhvaća izgradnju dvije neovisne konstruktivno tehnološke cjeline:

 1. dio obale koji obuhvaća rampu površine 371,00 m2
 2. dio obale koji obuhvaća dvije utvrdice i pristupne pasarele površine 199,73 m2.

 

Korisnik bespovratnih sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova Lučka uprava Senj i partner Ličko-senjska županija, te nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će realizacijom ovog projekta doprinijeti ravnomjernijem razvoju svih svojih područja te će se povećati kvaliteta povezivanja otoka Raba i kopna.

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

 

Izgradnjom nove rampe u pristaništu Stinica doprinijet će se smanjenju zakrčenosti luke te će se dodatno osigurati veća sigurnost uplovljavanja i isplovljavanja tijekom cijele godine. Cilj projekta je bolja povezanost otoka Raba s kopnom, a posebice u periodu nepovoljnih vremenskih prilika. U konačnici  će se povećati sigurnost plovidbe što će rezultirati boljom dostupnošću zapošljavanja, obrazovanja i drugih usluga kako na otoku Rabu tako i na području Grada Senja i ostatka županije. Izgradnjom nove rampe u luci Stinica osigurat će se veća dostupnost luke te će se omogućiti povećanje broja održanih linija u odnosu na planirane tijekom cijele kalendarske godine.

 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 18.917.865,94 kn, a ukupni prihvatljivi troškovi iznose 16.080.186,04 kn. Ukupno trajanje projekta iznosi 30 mjeseci. Nositelj projekta je Lučka uprava Senj. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.