Priopćenje gradonačelnika Grada Raba Nikole Grgurića

01.02.2017. - 13:14 Grad Rab - Razno | Objavio: Admin | pregledano 1456 puta

  • Google+

Na žalost, od druge polovice siječnja 2017. godine Grad Rab i njegovi stanovnici bili su svjedoci ekstremnih prirodnih nepogoda čije posljedice još uvijek traju, a također i prometne izoliranosti.

Podsjetimo da je od 16.  do 19. siječnja otok bio odsječen od ostalog dijela zemlje zbog orkanske bure, koja je već tada učinila podosta štete. No, kao da to nije bilo dosta, već danima trpimo dodatne posljedice i štetu prouzročenu burom, a koju izaziva posolica.

Prvenstveno ovdje mislim na posolicu po električnim vodovima, ne umanjujući njen negativan utjecaj koji ima i na poljoprivrednim kulturama, ali i na imovini nas Rabljana.

Svakodnevno, već danima, ostajanje satima bez električne energije s pravom unosi nezadovoljstvo među nas otočane, jer dnevno iz sata u sat gubimo na svim područjima kao zajednica.

Također revolt izaziva činjenica što nadležni iz sada izdvojene tvrtke Hrvatski operater prijenosnog sustava d.o.o. - HOPS nisu pravodobno ili uopće izvještavali i informirali građanstvo, privrednike i institucije o stanju opskrbnog sustava, kvarovima i vremenu iskapčanja, odnosno prekida u opskrbi električnom energijom.

Svjestan sam, o čemu sam svakodnevnom komunikacijom i koordinacijom s odgovornim osobama HEP-a svjedočio,  da stručne službe i djelatnici  HEP-a na terenu  poduzimaju sve što je u njihovoj moći da dovedu elektroopskrbu u redovno stanje, i ovim im se putem na tome najiskrenije zahvaljujem. No, njihovi nadljudski napori u ispiranju posolice vodom nisu i ne mogu biti dovoljni, a još manje iščekivanje obilnije kiše kao najboljeg rješenja. 

Jasno se pokazalo da trenutni način opskrbe nije i ne može biti zadovoljavajući, kada je ovoliko ovisan o vremenskim (ne)prilikama. Vrijeme je da svi oni koji na bilo koji način sudjeluju u kreiranju elektroopskrbe Raba počnu razmišljati o poboljšanjima na sustavu koja bi rezultirala smanjenjem njegove podložnosti kvarovima te smanjenjem broja i vremena trajanja prekida. 

Također apeliram, s obzirom na nedvojbene financijske mogućnosti distributera, da kroz  buduće razvojne i financijske planove svojih aktivnosti rezerviraju značajnije resurse i usmjere ih u rješavanje problema koji će uvelike omogućiti normalniji život na otoku, koji je sam po sebi potpuno drugačiji od onog na kopnu. 

Rab, kao i ostali otoci ograničen su prostor, zbog činjenice da su otoci, i kao takvi su izolirani i osjetljiviji od ostalog dijela zemlje, te zaslužuju drugačiji pristup, pogotovo imajući u vidu da su obveze koje prema distributerima ispunjavamo identične onima s kupcima odnosno potrošačima električne energije na kopnu.  

 

S poštovanjem,

 

Gradonačelnik Grada Raba
Nikola Grgurić , dipl. oec., v.r.