• Briga o ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju briga je o budućnosti
  • Briga o ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju briga je o budućnosti
  • Briga o ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju briga je o budućnosti
  • Briga o ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju briga je o budućnosti
  • Briga o ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju briga je o budućnosti
  • Briga o ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju briga je o budućnosti
  • Briga o ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju briga je o budućnosti

Briga o ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju briga je o budućnosti

06.05.2021. - 14:31 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 416 puta

  • Google+

 

Dječji vrtić „Pahuljica” pružanjem usluge  ranog i predškolskog odgoja obuhvaća 256 djece u 14 odgojnih skupna i četiri objekta raspoređenih duž otoka. Zapošljavamo 52 djelatnika za što Grad Rab godišnje izdvaja  preko 4,5 milijuna kuna. Programom predškole godišnje obuhvatimo još dvadesetak djece, a prema interesu provodimo i kraće specijalizirane programe; Rano učenje engleskog jezika, Lutkarsko scensku radionicu te Glazbenu radionicu koje su dostupne kako polaznicima Vrtića tako i široj javnosti.

 

Prvi smo otočki vrtić u Hrvatskoj koji je započeo provoditi radionice podrške roditeljstvu u sklopu Unicef-ovog programa „Prve tri su najvažnije” Rastimo zajedno i Rastimo zajedno plus. Program provode tri tima educiranih stručnjaka koji se kontinuirano educiraju za sve njegove inačice, a o kvaliteti programa i njegovom provođenju najbolje govori zadovoljstvo samih polaznika, odnosno stotinjak roditelja koji su prošli kroz cikluse radionica. U proljeće 2018. godine bili smo domaćini 8. konferencije voditeljica i voditelja programa "Rastimo zajedno" i „Rastimo zajedno Plus“ pa se na web stranicama Centra za podršku roditeljstvu „Rastimo zajedno” može naći sljedeće;

 

Posebno zahvaljujemo Gradu Rabu na podršci i pokroviteljstvu konferencije, Hotelu Padova na pružanju odličnih uvjeta za održavanje konferencije te Turističkoj zajednici Grada Raba na začinima ovom našem okupljanju.

A bez Dječjeg vrtića Pahuljica u Rabu koji je ponio lavovski dio organizacije ne bismo imali ovako dobro osmišljenu konferenciju i pripremljenim iznenađenjima i gostima.

 

Programsko-organizacijski odbor 8. konferencije Rastimo zajedno

 

Od najranije dobi djeca s teškoćama u razvoju integrirana su u redovite skupine, a Grad Rab osigurava sredstva za prisutnost trećeg odgojitelja u skupini.

 

Kvalitetu  rada Dječjeg vrtića „Pahuljica” prepoznali su stručnjaci, pa smo tako 2016. godine dobili Županijsko priznanje kao najuspješnija odgojno obrazovna ustanova. Tu nismo stali, naš Osnivač Grad Rab nastavio je unaprjeđivati usluge za djecu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u smislu osiguravanja pristupačne cijene za roditelje. Naime, ekonomska cijena prateći cijene na tržištu rasla je u nekoliko navrata, ali za roditelje se ista čak smanjila Odlukom Gradskog vijeća 2016. godine i od tada se nije mijenjala

 

U adaptaciju prostora učionice u Područnoj školi Banjol, gdje je danas Područno odjeljenje Dječjeg vrtića „Pahuljica”, 2018. godine uloženo je gotovo pola milijuna kuna, te su stvoreni uvjeti za rad  jedne odgojno obrazovne skupine.

 

U vrlo zahtjevnoj 2020. godini kao rezultat sudjelovanja u dva međunarodna projekta  i provođenja niza projektnih aktivnosti ostvarili smo dva certifikata, „Siguran vrtić” i „Tolerantan vrtić”.

 

Krajem te iste godine, po prvi put u povijesti, Grad Rab potpisao je Kolektivni ugovor s predstavnicima Sindikata obrazovanja medija i kulture (SOMK) i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) čime su se na vrlo odgovoran način stvorili bolji uvjeti za sve zaposlenike naše Ustanove.

 

Početkom 2021. godine s Gradom Rabom kao partnerom aplicirali smo na natječaj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ureda za financiranje projekata Europske unije "Nastavak unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja" gdje smo uspješno prošli prvu fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava te ušli u drugu fazu, pa postoji realna mogućnost da osiguramo 1.123.208,00 kn za financiranje smjenskog rada vrtića.

 

Grad Rab kao osnivač Dječjeg vrtića „Pahuljica” ulaže velike napore kako bi se i dalje stvarali uvjeti za provođenje programa odgoja, obrazovanja, zdravstvene zaštite, prehrane i socijalne skrbi djece rane i predškolske dobi u skladu s razvojnim osobinama i potrebama djece te socijalnim, kulturnim, vjerskim i drugim potrebama svih obitelji na otoku.

 

Sa svim svojim aktivnostima doprinosimo unaprjeđenju kvalitete života lokalne zajednice te se i u ovoj zahtjevnoj godini trudimo zadržati razinu kvalitete i sigurnosti za djecu i roditelje.