ČETVRTO IZDANJE RAB JAZZ FESTIVALA

09.09.2019. - 16:56 Grad Rab - Vijest - Video | Objavio: Admin | pregledano 1295 puta

  • Google+

Rab Jazz Festival prošlog je četvrtka po četvrti put otvorio svoja vrata svim ljubiteljima, u odnosu na druge žanrove, na javnim mjestima znatno slabije prisutne glazbe.

 

Osim zvučnih imena koja ovom prilikom stižu u naš grad i koja su nositelj provjerene kvalitete ovog, još relativno „mladog“, ali kvalitetom izuzetno zrelog otočnog festivala, atraktivne i osebujne lokacije duž povijesne gradske jezgre na kojima se koncerti održavaju svakako pridonose sveukupnom dojmu.

 

Na jednoj od njih, u romantičnom ambijentu pomalo skrivenog parka Dorka prisutnima se obratio umjetnički direktor festivala Bruno Mičetić i tom prilikom zahvale uputio Gradu Rabu i gradonačelniku Nikoli Grguriću, Pučkom otvorenom učilištu Rab i sponzorima što su omogućili njegovu realizaciju, te brojnoj rapskoj, ali i stranoj publici koja svojim interesom potvrđuje da sav uloženi trud itekako ima svoj smisao.

 

Glazbena diva hrvatske estrade Radojka Šverko sa svojim je kvartetom dobila čast otvoriti ovogodišnji festival.

Drugi dio festivala potom se preselio na Pjacetu, gdje je pod vedrim zvjezdanim nebom koncert održao ''kralj balkanskog jazza'' Vasil Hadžimanov i njegov bend.

 

Iako je prva večer festivala protekla u idealnim vremenskim uvjetima, prognoze državnog hidrometeorološkog zavoda nagoviještale su nam izuzetno nepovoljne vremenske prilike za naredne dane.

Iako se na sreću najavljene prognoze tijekom petka i subote nisu obistinile, radi sigurnosti i problematike premještanja opreme koncerti su prebačeni u Zimsko kino, a isto, samo s opravdanim razlogom je učinjeno u nedjelju, posljednjeg festivalskog dana.

 

Unatoč tome što nisu mogli uživati u prekrasnim ambijentima Vile Antoniette, prostora sv. Ivana Evanđeliste i rapskih trgova, posjetitelji su svakako mogli uživati u besplatnom glazbenom programu koji su im priredili Tamara Obrovac - Transadriatic Quartet, Duško Gojković Kvintet, Jacopo Zanette - John Marshall Quartet, Uroš Perić Kvartet, Branimir Gazdik Kvartet i Ansambl Jazz Salsa Philosofia.

 

Hrvatski radio prenosio je uživo na 2. programu koncerte Vasil Hadzimanov banda i Jacoppa Zanettea tijekom prva dva dana trajanja festivala, a kako je prenio lokalni medij Rab Danas festivalu je i ove godine novinarsku i prijateljsku podršku dao poznati jazz-novinar i kritičar Davor Hrvoj što je samo potvrda njegove kvalitete.