Dan hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Raba

25.10.2018. - 18:37 Grad Rab - Vijest - Video | Objavio: Admin | pregledano 2405 puta

  • Google+

24.listopada obilježava se Dan hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Raba i tim je povodom u organizaciji Grada i Koordinacije braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata priređen prigodan Program događanja.

 

Obilježavanje Dana rapskih branitelja započelo je u subotu u školskoj sportskoj dvorani, tradicionalnim 8. malonogometnim memorijalnim turnirom Željko Borić na kojem su nastupile ekipe UDVDR (udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata) Rab, Kostrena, Rijeka, UVDR (udruga veterana Domovinskog rata) Rab, Novalja, Pag, Medviđa, Lopar te UHBDR (udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata) Domovina 1990-1995 Grad Rab. Pobjeda je pripala malonogometašima UVDR Medviđa, drugo mjesto pripalo je UDVDR Rab dok je treće mjesto zauzela ekipa UDVDR Kostrena.

 

U utorak je u ispunjenoj kino dvorani održana projekcija dokumentarnog filma „Slike iz života ratnika“ redatelja Silvija Mirošničenka i producenta Antuna Ivankovića u produkciji Udruge Artizana. Priča je to o Ivanu Anđeliću–Doktoru, heroju vukovarske obrane i njegovom ratnom putu, koji se na kraju projekcije i prigodno obratio brojnoj rapskoj publici.

 

U kasnijim poslijepodnevnim satima u Velikoj gradskoj vijećnici predstavnik Centra za psihosocijalnu pomoć PGŽ-a Darko Logožar održao je prigodnu tribinu na temu Provedbe zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, nakon koje je uslijedio tradicionalni prijem gradonačelnika povodom obilježavanja 24. listopada. Tom se prilikom na početku zajedničkog druženja svima prisutnima obratio u svoje i ime predsjednika Gradskog vijeća Željka Perana gradonačelnik Nikola Grgurić te pozdravio sve prisutne, posebno branitelje i članove njihovih obitelji, zahvalivši im što su se borili i žrtvovali za bolju budućnost svih nas, posebno onima koji su svoje živote utkali u temelje samostalne i suverene Republike Hrvatske.

 

U srijedu 24. listopada, na sam Dan hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada Raba delegacija Grada Raba na čelu s gradonačelnikom, njegovim zamjenikom i predsjednikom GV i predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata položili su vijence te zapalili svijeće na Središnji križ Gradskog groblja i u parku Boškopini uz spomen obilježje palim braniteljima u Domovinskom ratu. Uslijedila je sveta misa za poginule i umrle rapske branitelje iz Domovinskog rata u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvođena mons. Mladenom Mrakovčićem čime je ujedno zaokružen prigodan program obilježavanja ovog, velikog dana za sve Rabljane koji su dali veliki doprinos sigurnom i mirnom razvitku naše zemlje, za bolju budućnost svih nas.