• GRAD RAB U PROJEKTU EU- HEPCOM

GRAD RAB U PROJEKTU EU- HEPCOM

03.09.2013. - 14:47 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 3337 puta

  • Google+

Grad Rab se pridružio HEPCOM, projektu EU- Zdravstvenog programa usmjerenog na promicanje zdravlja među djecom i mladima u lokalnim zajednicama. Uz Rab, kao otočnu sredinu, odabrane su još dvije jedinice lokalne samouprave, s obzirom na specifičnosti načina života, Hum na Sutli i Babina greda. Zbog nedostatka fizičke aktivnosti te loše prehrane više od 6o posto Hrvata ima višak kilograma, Problem nezdrave prehrane, debljine i, na kraju, pretilosti sve je prisutniji i u mlađoj dobi. Postotak pretile djece u dobi od 13 godina u Hrvatskoj bio je 2010. na visokom sedmom mjestu u usporedbi s ostalim europskim zemljama, dok je prethodnih godina bio mnogo niže. Podaci također pokazuju zabrinjavajući rast pretilosti među mlađom djecom, a time i sve lošije prehrambene navike. Stoga je važno pravovremeno i ispravno reagirati kako bi se dugoročno izbjegle pogubne posljedice na njihovo zdravlje.a

U Hrvatskoj je nosilac projekta Služba za promicanje zdravlje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u Zagrebu. Predstavnica Zavoda, dr. Iva Pejnović Franelić, u suradnji s Gradom, provela je, 20. i 21. kolovoza 2013. prvu fazu projekta, strukturirani intervju prikupljajući podatke čija će obrada dati prvu okosnicu za nastavak rada u projektu. Prikupljane informacije tiču se uvijeta u kojima lokalna zajednica radi na promicanju zdravlja pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti djece i mladih, s obzirom da lokalna zajednica sudjeluje u planiranju, razvoju, i provedbi aktivnosti promicanja zdravlja.

U intervjuu je sudjelovala gradonačelnica Rosanda Krstinić-Gušćić, te sugovornici koji se u svom djelokrugu rada i interesa bave djecom i mladima, u promicanju zdravlja, pravilnom prehranom i tjelesnom aktivnošću: Branka Staničić-Kuparić, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti, pedijatar dr. Šime Paparić, predstavnica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ispostava Rab- dr. Danijela Glažar Ivče, predstavnica DV "Pahuljica"- ravnateljica Sanja Grozdanić i predstavnica OŠ Ivana Rabljanina- pedagog Kristina Ribarić.