• Ispunjeno obećanje - Grad Rab pomogao obitelji iz Hrastovice u obnovi potresom uništene kuće

Ispunjeno obećanje - Grad Rab pomogao obitelji iz Hrastovice u obnovi potresom uništene kuće

14.04.2022. - 14:09 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 112 puta

  • Google+

 

U moru negativnih vijesti izazvanih kriznim situacijama koje nas pogađaju i posljedično ostavljaju primjetne „ožiljke“ na društvu, često izroni i nešto dobro i pozitivno što u ljudima probudi empatiju i humanost.
Naime, nakon što je jaki potres zatresao Sisačko-moslavačku županiju i ostavio razorne posljedice, ponajviše na području Banovine, Grad Rab podijelio je s javnosti namjeru da novac planiran za organizaciju karnevalskih dana prenamijeni za obnovu jedne obiteljske kuće pogođene potresom i na taj način, u skladu s vlastitim mogućnostima, da ruku pomoći ljudima u potrebi.


Iako je objava informacije izazvala pozitivne reakcije stanovnika s tog područja koji su se samostalno javljali kao potencijalni kandidati, Grad Rab je odluku o izboru obitelji kojoj će se pružiti pomoć prepustio Stožeru civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa, na čelu s načelnikom Stožera i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom. Dano obećanje je ispunjeno, a upoznavanje dodijeljene obitelji i obilazak njihove, sada već gotovo u potpunosti obnovljene kuće, samo je potvrda da je novac Rabljana otišao u prave ruke, prije svega zbog životne priče koja rijetko koga može ostaviti ravnodušnim. Riječ je o obitelji hrvatskoga branitelja Srećka Marijana i supruge mu Nade iz Hrastovice kraj Petrinje, koji unatoč proživljenim životnim tragedijama zrače pozitivom i srdačnošću.


Obitelj je to koja je netom prije početka Domovinskog rata tek izgradila svoju prvu kuću, a u kojoj su zbog Srećkovog odlaska u rat i nadolazećih ratnih razaranja proveli svega nekoliko mjeseci. Nakon rata i povratka u rodni kraj kuća je bila u potpunosti uništena, ili kako sami kažu, sravnata sa zemljom. Trideset godina kasnije povijest se na žalost ponovila, ali ovoga puta zbog razorne snage majke prirode. Kuća koju su s vremenom iznova izgradili stradala je u potresu dobivši oznaku privremene neupotrebljivosti. Srećko i Nada te njihov sin s obitelji bili su prisiljeni boraviti u privremeno dodijeljenoj kamp kućici, a potom u ipak nešto komotnijem kontejneru, baš kao i većina stanovnika s tog područja. No njihovim problemima tu nije kraj. Nada se u međuvremenu borila i s težim oblikom koronavirusa te ga je srećom uspjela nadjačati, zbog čega simbolična poveznica između snage njihovih imena i snage njihovog nesalomljivog duha dodatno dobiva na značaju. Temelji kuće koji su bili ozbiljno urušeni, kao i šteta na krovu prouzročena urušavanjem dimnjaka, u potpunosti su obnovljeni i nakon dugog perioda obitelj se nedavno uspjela useliti. Delegaciju Grada Raba predvođenu gradonačelnikom Nikolom Grgurićem koja je posjetila Marijane i njihov obnovljeni dom, izvođač i nadzor radova upoznali su sa zateknutim stanjem i oštećenjima, odrađenim radovima i planovima za potpuni završetak obnove. Najveći i najzahtjevniji dio obnove je odrađen što je Grad Rab stajalo 247.559,00 kuna, dok su u planu preostali, manji radovi na fasadi kako bi Marijani napokon nastavili živjeti normalnim životom bez osjećaja straha i nesigurnosti u vlastitoj kući.


„Vijest o pomoći Grada Raba pri obnovi naše kuće doista nam je vratila nadu i vjeru u bolje sutra. Od srca zahvaljujemo Rabljanima što su stali uz nas kada nam je pomoć bila najpotrebnija i pokazali solidarnost na djelu. Vrata našega doma uvijek su otvorena dragim otočanima“ poručila je gđa. Nada Marijan u ime svoje obitelji.


Njihovo gostoprimstvo, srčanost i zahvalnost, kao i životna priča, uz osobni doprinos u stvaranju samostalne i slobodne Domovine, dostojne su poštovanja i divljenja, a Rabljani su i ovoga puta pokazali svoju humanost i veliko srce, jer doista je bitna vjera svakoga od nas u ono dobro u ljudima, kao i u tvrdnju da se dobro dobrim vraća.

 

I Rabljani pružaju ruku pomoći raseljenim osobama iz Ukrajine

Uslijed ruske agresije u Ukrajini, rijeke izbjeglica prisiljene napustiti svoje domove nastoje pronaći sigurnost u zemljama Europske unije koje su im širom otvorile svoja vrata, uključujući i Hrvatsku. U koordinaciji s nadležnim nacionalnim institucijama za krizne situacije i vodeći se njihovim uputama, Grad Rab uključio se u akciju pružanja pomoći raseljenim osobama iz Ukrajine. Preko Gradskog društva Crvenog Križa Rab od samog početka ukrajinske krize prikuplja se humanitarna pomoć kroz donacije hrane i higijenskih potrepština te nudi psihosocijalna pomoć, dok se preko Stožera civilne zaštite Grada Raba zaprimaju ponude smještaja raseljenim osobama iz Ukrajine od strane zainteresiranih iznajmljivača. Prema trenutnim podacima već je nekoliko iznajmljivača ponudilo svoj smještaj, a u jedan od njih već se uselila jedna ukrajinska obitelj. Što se školovanja tiče, i osnovna i srednja škola dobile su nove učenike kojima se nastoji pružiti što veća podrška u ovim, za njih posebno teškim i emotivnim trenucima, dok djece koja pohađaju vrtić za sada nema. Rabljani će nastojati, u skladu sa svojim mogućnostima, pomagati stanovnicima Ukrajine i olakšati im njihov boravak na otoku uz poruku dobrodošlice, prije svega zbog gorkog, vlastitog ratnog iskustva, ali i empatije prema narodu nad kojim se provodi agresija uz stradavanje nevinih žrtvi.