Komemoracija Kampor 2018.

14.09.2018. - 22:20 Grad Rab - Vijest - Video | Objavio: Admin | pregledano 2168 puta

  • Google+

Prije 75 godina, 11. rujna 1943. oslobođen je i prestao je postojati Koncentracijski logor Kampor, jedan od najzloglasnijih talijanskih fašističkih logora u Drugom svjetskom ratu. Logor je osnovan 2. srpnja 1942. godine i kroz njega je u četrnaest i pol mjeseci prošlo oko 15.000 Hrvata, Slovenaca i Židova među kojima i oko 1200 malodobne djece. Za to vrijeme, po statističkim procjenama, od izgladnjivanja i nehumanih uvjeta smještaja u logoru  umrlo je oko 4.500 ljudi, od kojih je do sada identificirano njih 1.490, jer su veći dio logorskih knjiga i drugih materijalnih dokaza o stradavanju interniraca fašisti uništili.

U spomen na sve žrtve Koncentracijskog logora Kampor u nedjelju 9. rujna na Spomen-groblju u Kamporu obilježena je 75. obljetnica oslobađanja interniraca iz fašističkog logora. Tom su prigodom vijence položile brojne delegacije državnih tijela, gradova, općina i udruga.

Uz svečanu pratnju počasno – zaštitne bojne postrojbe Glavnog stožera OSRH i Garde Slovenske vojske, te prigodne melodije Limene glazbe DVD-a Rab, kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović vijenac je položio gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, a nakon njega isto je učinio predsjednik Državnog zbora RS Dejan Židan. Potom su vijence položili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik i načelnik Općine Lopar Josip Borić, izaslanik župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine, ravnatelj Županijske Lučke Uprave Rab Nenad Debelić te ostale delegacije gradova, općina i udruga.

Okupljenima pored obeliska na središnjem dijelu Spomen-groblja, u ime domaćina Grada Raba, prvi se obratio zamjenik gradonačelnika Grada Raba Denis Deželjin, zamolivši prisutne za minutu šutnje u počast nevinim žrtvama logora u Kamporu, a potom su se prigodnim govorima obratili i brojni dr. govornici s jednom te istom porukom -  osudom svih totalitarnih režima i ističući vrijednosti demokracije, slobode i poštivanja svakog ljudskog bića, bez obzira na različitosti.

Program komemoracije, pored rapske Limene glazbe, svojim su sudjelovanjem dodatno obogatili i dali mu svečani ton klapa Eufemija, Pjevački Zbor Svoboda Kočevje, Ciril Skebe na harmonici te Zvone Richter na klarinetu.

Predstavnici svih delegacija zajedno su se uputili do spomenika kod mjesta stradanja žena i djece te su i tamo položili cvijeće i zapalili svijeće. Zajedničko druženje nastavljeno je u Punti Kampora gdje su članovi Društva sportske rekreacije Kampor u suradnji s MO Kampor koji njeguju prijateljske odnose s mjesnim zajednicama Podpreska i Draga za sve sudionike komemoracije pripremili ručak.