OBILJEŽENA 76. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA FAŠISTIČKOG LOGORA KAMPOR

09.09.2019. - 17:02 Grad Rab - Vijest - Video | Objavio: Admin | pregledano 1401 puta

  • Google+

Na Spomen-groblju Kampor u subotu, 7. rujna polaganjem vijenaca i prigodnim govorima obilježena je 76. obljetnica oslobođenja fašističkog logora Kampor u Rabu.

 

Komemorativni skup koji se svake godine održava u suradnji sa Republikom Slovenijom u spomen na dan kada je oslobođen i prestao postojati Koncentracijski logor u Kamporu, jedan od najozloglašenijih talijanskih fašističkih logora u Drugom svjetskom ratu i kroz koji je u četrnaest i pol mjeseci prošlo oko 15 tisuća Hrvata, Slovenaca i Židova među kojima je bilo i oko 1.200 malodobne djece, započeo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća uz Obelisk u središtu groblja, uz pratnju prigodne svirke članova Limene glazbe DVD-a Rab.

 

To su učinile delegacije; Grada Raba predvođena gradonačelnikom Nikolom Grgurićem, Državnog zbora i veleposlanstva Republike Slovenije, Logorskog odbora Rab – Gonars, Zveze združenij borcev za vrednote NOB-a Republike Slovenije, Občine Kočevje, Općine Lopar, Općine Čavle, Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, Udruge antifašista otoka Raba, te Društva za sport i kulturu mjesta Lopar kod Kopra.

 

Za glazbeni dio tijekom kulturno-umjetničkog programa bili su zaduženi prijatelji iz Slovenije; trubač Tone Habjan, harmonikaš Nejc Seme i klarinetist Zvone Richter.

Ovom su se prigodom prisutnima obratili; Herman Janež – mlađi, Ivo Barić, Mateja Udovič, Matjaž Marko, Nenad Debelić u ulozi izaslanika župana PGŽ-e, Aljaž Verhovnik te, u ulozi domaćina, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

 

Vijenci su položeni te zapaljene svijeće i kod spomenika na mjestu logora za žene, djecu i starce kako svu patnju, bol i suze proživljene u Logoru ne bi pokrila sjena zaborava, kako se takve mračne slike iz povijesti više nikada ne bi ponovile.