OČARAVAJUĆI KONCERT ZAGREBAČKIH SOLISTA U BAJKOVITOM AMBIJENTU PROSTORA SV. IVANA EVANĐELISTE

11.07.2019. - 19:45 Grad Rab - Vijest - Video | Objavio: Admin | pregledano 952 puta

  • Google+

U srijedu, 10. srpnja u intimnom i osebujnom prostoru Sv. Ivana Evanđeliste koncert je održao renomirani hrvatski ansambl klasične glazbe, Zagrebački solisti, sastavljen od brojnih sjajnih glazbenika koji su prisutnoj publici priuštili sat vremena glazbene čarolije.

Ansambl je osnovan 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra.

Tijekom više od šest desetljeća odražavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini, a koju redovito prezentiraju i na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama.

Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertmajstora, a ujedno i koncertmajstora Münchenske filharmonije.

Do sada su održali gotovo 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama.

Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, a dodijeljene su im brojne visoke nagrade i priznanja.

Tijekom Domovinskoga rata Zagrebački solisti održali su sedamdesetak dobrotvornih koncerata (za grad Dubrovnik, za porušene glazbene škole u Hrvatskoj, srušenu zgradu HNK u Osijeku, Dječju bolnicu Zagreb, za brojne razorene hrvatske spomenike i dr.), a izveli su i velik broj svečanih koncerata povodom predstavljanja nove hrvatske države. U 2010. godini Ansambl je nagrađen nagradom Orlando Grand Prix za osobite umjetničke doprinose u ostvarenju cjelokupnoga programa Dubrovačkih ljetnih igara.

Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja.