Olimpijski festival dječjih vrtića

20.05.2019. - 20:29 Grad Rab - Vijest - Video | Objavio: Admin | pregledano 1290 puta

  • Google+

Na inicijativu Hrvatskog olimpijskog odbora na području Republike Hrvatske, svake godine u mjesecu svibnju, na lokalnoj razini organizira se sportsko natjecanje pod nazivom "Olimpijski festival dječjih vrtića".

  U Primorsko - goranskoj županiji olimpijski festival organiziran je prvi put 2002. godine. Ove godine, organizacija  festivala povjerena je Dječjem vrtiću „Pahuljica“.

Premda je bilo najvljeno sudjelovanje predškolaca iz 13 županijskih vrtića, zbog najave jakog juga vrtići Cresa i Lošinja morali su otkazati svoj dolazak koji je bio planiran brodovima, pa je rapski zeleni travnjak u svečanom defileu izašlo 40 predškolaca iz 11 vrtića, gromoglasno bodreno od strane brojnih navijača koji su uz šarenilo transparenata podrške napravili sjajnu atmosferu na ispunjenim tribiama.

 

Da sve bude još svečanije i na visokoj domaćinskoj razini pobrinuli su se članovi Udruge rapskih samostreličara i Dječje sekcije Folklornog društva Rapski tanac, koji su u svojim svečanim odorama i rapskoj nošnji predvodili festivalsku povorku.

 

U ime domaćina sve okupljene na "Blatu" pozdravili su ravnateljica Dječjeg vrtića Pahuljica Raba Sanja Grozdanić i zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin, dok je Marin Lazarić u ime župana Zlatka Komadine otvorio festival.

Olimpijsku zakletvu pročitala je djevojčica Paula Debelić, a olimpijski je plamen upalio dječak Niko Tkalec uz pomoć dogradonačelnika prvog europskog otoka sporta Denisa Deželjina. Mali sportaši svoje su natjecateljske vještine zatim  odmjerili u šest disciplina: trčanje 50m, štafeta 4x25m, bacanje loptice, skok u dalj, nogomet i potezanje konopa.

 

Unatoč lošoj prognozi, vrijeme je u najvećoj mjeri poslužilo male natjecatelje, da bi se tek pri proglašenju pobjednika na Rab srušio najavljeni pljusak. U ukupnom poretku nakon višesatnog sportskog nadmetanja prvi je bio Dječji vrtić Grada Rijeke, drugi DV Opatija, a treći DV Vladimir Nazor iz Kastva. Mali Rabljani dostojno su branili boje svojeg otoka osvojivši prvo mjesto u nogometu (dječaci), dok su djevojčice bile izvrsne u trčanju na 50 m, prvo je mjesto osvojila Anja Šotić, dok je Melani Keko bila treća.

 

 Uz Dječji vrtić Pahuljica suorganizatori vog prekrasnog  festivala dječjeg olimpizma  je Zajednica sportova PGŽ-a, a pokrovitelji su bili Primorsko goranska županijaGrad RabHrvatski olimpijski odbor i INA d.d.