OSTVARENO DVOMILIJUNTO NOĆENJE

16.09.2022. - 14:13 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 33 puta

  • Google+

 

Da se rapski turizam vraća u svakodnevne tekovine, potvrđuje i činjenica da je 13.9.2022. ostvareno dvomilijunto noćenje na otoku Rabu. Ono je ostvareno tek osam dana kasnije nego rekordne 2019. godine.


Iako se sve češće spominje važnost održivosti turizma, te da brojnost noćenja nije pokazatelj kvalitete destinacije, statističko praćenje turističkih rezultata destinacije i dalje je bitno u praćenju razvoja iste.


„Na području grada Raba bilježimo odlične turističke rezultate, koji su u noćenjima za 14% bolji od lanjskih te u 95%-tnom ostvarenju u odnosu na 2019. godinu. Zaista se trudimo osvijestiti lokalno stanovništvo kako nam statistički pokazatelji u vidu broja noćenja mogu biti samo smjernice, dok za mjerenje kvalitete destinacije moramo koristiti sofisticiranije alate, kao što je to u našem slučaju mjerenje online reputacije destinacije kroz projekt IQM Destination Rab.


Veseli nas svaki turist koji nas posjeti, a ima ih sve više koji se zaljube u Rab te im postane drugi dom, kojeg posjećuju kad god im to slobodno vrijeme dopusti. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da tradicija turizma u Rabu datira iz 1889. godine, te da je ta tradicija itekako živa među našim domaćinima, bilo da se radi o hotelijerima, iznajmljivačima u turizmu i ostalima“, istaknula je direktorica TZG Rab, Ivana Matušan. Doznajemo također kako se na području grada Raba trenutno odmara cca 6 tisuća turista, a u ovoj godini su odlični rezultati ostvareni na razini svih smještajnih kapaciteta. Na području grada Raba još uvijek ima događanja, a slijedi i Kanata 24.9., kojom će se obilježiti kraj glavnine sezone.


Povodom zabilježenog dvomilijuntog noćenja, direktor TZO Lopar Marin Mušćo je izjavio:
„Veseli činjenica da smo se ove godine, što se tiče ostvarenja turističkog prometa, gotovo izjednačili sa predpandemijskom 2019. godinom! Do 13. rujna u Loparu je ostvareno 716.395 noćenja, što je za čak 19% više nego u istom razdoblju prošle godine i svega 2% manje od 2019.  Najbolji rezultat bilježi obiteljski smještaj koji je ostvario više noćenja nego u 2019. godini.


Trenutno u Loparu boravi još preko 3.000 turista što daje optimizam za predstojeću posezonu. Slijedeći tjedan, točnije 20. rujna za njih pripremamo Fisherman's fiestu, a 1. listopada očekuje nas 16. izdanje utrke iz Trekking lige Hrvatske pod nazivom Rab Island Trail.“