PRVO IZDANJE RAB FILM FESTIVALA (RAFF)

29.08.2019. - 14:49 Grad Rab - Vijest - Video | Objavio: Admin | pregledano 1520 puta

  • Google+

U petak, 23. kolovoza hrvatskom premijerom filma 'Jadnici' U Ljetnom kinu Rab započelo je prvo izdanje festivala istraživačkog filma Rab Film Festival, partnera eminentnog Sarajevo Film Festivala, za čiju su organizaciju zaslužni Grad Rab, Pučko otvoreno učilište Rab i Toro Laboratorij. Riječ je o filmu koji je osvojio nagradu žirija Cannes film festivala, a rapskoj publici su ga osobno predstavili francuski redatelj Ladj Ly i glavni glumac Djebril Zonga.

Koktel prijem u dvorištu Zimskog kina koji je pripremio generalni pokrovitelj, VALAMAR RIVIERA okupio je visoke uzvanike te bio svojevrstan uvod u početak ove vrhunske festivalske priče.

U pet dana, od petka do utorka, posjetitelji su prema vlastitim interesima imali priliku pogledati čak 13 igranih i dokumentarnih filmova u kojima se istražuju aktualni globalni i lokalni problemi, i to u Zimskom i Ljetnom kinu, dok su posljednje večeri u uvali Padova I mogli iskusiti i poseban doživljaj “morskog kina” ili tzv. RAFF SEAPLEX “KAICH”.

 

Ova nova ljetna festivalska priča uz film spaja glazbu, gastronomiju i edukaciju, te uključuje atraktivne lokacije na području Grada Raba.

 

Glazbena sekcija RAFF BEAT ponudila je koncerte Zdenke Kovačiček & Greenhouse Blues Banda, Urbana&4, Elementala, Nipplepeople i Detoura, dok je program RAFF GASTRO, smješten na šarmantnom Trgu slobode odnosno Pjaceti svim posjetiteljima ponudio bogatstvo okusa i mirisa Raba, za što su zaslužni Udruga Mocira i Vilma slastice.

 

Program RAFF GENERATION osmišljen je i namijenjen filmskim profesionalcima te je uključivao predavanja istaknutih domaćih filmaša.

 

Nakon izvrsnog odaziva publike, kako na projekcije filmova tako i na koncerte, posljednjeg dana festivala, na posebnoj lokaciji, u morskom ambijentu uvale Padova I, uz mnoštvo pristiglih kaića, dodijeljene su nagrade najboljim filmovima i to u kategorijama; najbolji film iz igranog programa, za najbolji dokumentarac i nagrada publike. O najboljim filmovima iz programa odlučivao je žiri u sastavu festivalske selektorice, filmske predavačice, kritičarke i redateljice Rade Šešić, glumice Tihane Lazović i redatelja Antonija Nuića.

 

Najboljim igranim filmom po ocjeni stručnog žirija proglašen je film “OPROSTITE, MIMOIŠLI SMO SE”, britanskog redatelja Kena Loacha.

 

Najboljim dokumentarnim filmom po ocjeni stručnog žirija proglašen je film “BELLINGCAT“, nizozemskog redatelja Hansa Poola, dok je publika najvišim ocjenama ocijenila francuski igrani film “JADNICI”, redatelja Ladja Lya.

 

Posljednji film koji je prikazan je film koji je premijeru imao na Berlinalu ove godine, a u Sarajevu je prikazan u programu „Suočavanje s prošlošću“, a nakon projekcije uslijedio je koncert grupe DETOUR kao savršen završetak uspješnog prvog izdanja Rab Film Festivala.