• Rapska konzervatorica i španjolska arheologinja na prijemu kod Gradonačelnika

Rapska konzervatorica i španjolska arheologinja na prijemu kod Gradonačelnika

10.06.2022. - 19:34 Grad Rab - Vijest | Objavio: Admin | pregledano 79 puta

  • Google+

 

Gradonačelnik je jučer u pratnji pročelnika Matka Krstačića u prostorijama Grada primio španjolsku arheologinju s talijanskom adresom prof. Alessandru Chavarria u pratnji Rabljanke dr. sc. Mie Rizner, konzervatorice Konzervatorskog odjela u Rijeci.


Prof. Chavarria je Španjolka koja s talijanskom ekipom arheologa od 2005. godine dolazi na Rab u cilju otkrivanja što više dokaza koji potvrđuju bogatu i dugu povijest našega grada i otoka. Njihov rad se bazira na ranokršćansku arheologiju, ali i na istraživanja krajolika, odnosno proučavanja kako se otok kroz povijest mijenjao. Upravo je Rab kao centralna lokacija i neiscrpan izvor istraživanja ove arheološke ekipe postao njena velika strast. Vodeći se motom da znanje treba biti globalno, pored redovitih predavanja koja održava na Sveučilištu u Padovi, od pojave pandemije održava i online predavanja putem kojih stečena znanja i otkrića, najčešće ona nastala na Rabu, prenosi mnogim drugim studentima.

 

Gradonačelnik je ovom prigodom gošćama zahvalio na svom dosadašnjem trudu uloženom u  arheološka iskopavanja, snimanja, dokumentiranja i prezentacije lokaliteta i nalaza širokom auditoriju diljem svijeta, čime nam omogućuju dodatna znanja o našem kraju i identitetu, što je od neprocijenjive vrijednosti, te ujedno promoviraju naš otok kao jadranski biser duge i bogate povijesti. Na podršku Grada mogu računati i u budućnosti, a s gradonačelnikom je dogovoren i obilazak nalazišta u mjestu Kampor koje je jedna od trenutnih lokacija istraživanja. U znak zahvalnosti gošćama su uručene knjige „Rab u prapovijesti“ autora Ive Oštarića i „The city of Art“ Miljenka Domijana kao prigodna djela u kojima mogu steći dodatne vrijedne informacije o prošlosti Raba s arheološkog i povijesno-umjetničkog aspekta, a ono što s nestrpljenjem očekujemo je zbir svih prikupljenih dosadašnjih saznanja ovog vrijednog arheološkog tima.