ŠARENO MAŠKARANO FINALE U GRADU RABU

06.03.2019. - 20:26 Grad Rab - Vijest - Video | Objavio: Admin | pregledano 1410 puta

  • Google+

Ulaskom u mjesec ožujak približili smo se završnici karnevalskog perioda i vladavine maškara u Gradu Rabu. Tako je subota protekla u znaku draških Belih maškara koje, zahvaljujući organizaciji draških čuvara tradicije, SRK Tunera, u svom mjestu njeguju gotovo stogodišnju tradiciju maškaranja. Iako su se nekoć maškarali samo muškarci, u novije vrijeme Beli maškari uključuju i žene te predstavljaju doista veselu i brojnu povorku koja prolazi cijelom Dragom, a završava okupljanjem u mjesnoj ACI marini. Tamo se odvija omiljeno satirično mirenje „Dva pokaranih“ koje je i ove godine nasmijalo okupljenu publiku i sudionike humorističnim prepričavanjem mjesnih dogodovština i nesuglasica zabilježenih tijekom prethodne godine.

 

Već idućeg dana, svojim su kostimima, koreografijama i nasmijanim licima, uz melodije Limene glazbe DVD-a Rab pažnju plijenili razigrani mališani i svi oni koji su bili dio Dječje redute – pored suđenja Juru Piškancu, najiščekivanijeg maškaranog događaja na otoku, za čiju su organizaciju pod pokroviteljstvom Grada Raba, zaslužni POU i Udruga za djecu i mlade „Kocka“. Nakon okupljanja na Varošu, šarena povorka uputila se prema Sportskoj dvorani gdje je uslijedilo predstavljanje grupnih maškara. Živu atmosferu čitavo su vrijeme održavali voditelji, odlično uigrani volonteri Udruge za djecu i mlade Kocka, ovoga puta zamaskirani u likove popularnog crtića „Potraga za Nemom“. Predstavljeno je ukupno 9 maškaranih grupa sa oko tristotinjak maski, od koji su 3 grupe DV Pahuljica (doktori i medicinske sestre, policajci te kuhari i konobari), Ekipa iz Oza, DŠR Ella (perlice), B smjena Osnovne škole Ivana Rabljanina Rab(s piđama partyjem) i PO Supetarska Draga (hobotnica i meduze), plesna grupa Kocke te Udruga Komin (Jockeri). Iako je među toliko maštovitih maski teško, zapravo nemoguće izdvojiti najbolju, tradicija nalaže simboličnu nagradu za najbolju individualnu masku, a ovog je puta ta čast pripala Luciji Kac, dok su grupe za sudjelovanje, trud i maštovitost nagrađene zahvalnicom.

 

Zastava Rapskog karnevala vijorila se s trga i posljednjeg dana maškara kada se održava mesopusna tradicija suđenja Juru Piškancu - rapskom zlotvoru odgovornom za sve nedaće koje su Grad zadesile u protekloj godini, za čiju su organizaciju zaslužni Karnevalski odbor Grada Raba, Grad Rab, TZG Raba i POU Rab. Duša događanja svakako su maškare koje u veseloj povorci, predvođene živim ritmom neizostavne Limene glazbe, od Varoša kreću prema mjestu suđenja rapskom zlotvoru te ujedno mjestu finalne maškarane zabave.
Ove se godine znatiželjnoj publici predstavilo nekoliko atraktivnih maškaranih skupina; Eksperimentalne ovce Blaženke Divjak koje su predstavljali učenici 1.g razreda na čelu s razrednicom prof. Aleksandrom Brmbota, Štrumpfovi 3.g razreda na čelu s prof. Margaritom Čutul u ulozi Gargamela, te grupa učenika 3. i 4. g. s voditeljicom Lanom Jurković koja se predstavila s temom „Plaža“, zatim Udruga Tunera odnosno draški Beli Maškari, Domoroci Društva Sportske Rekreacije Kampor, te Jockeri Udruge Komin. 
Nakon što je osuđen te prema presudi spaljen Jure Piškanac, sudionici i posjetitelji mogli su uživati u gastro ponudi domaćih jela i pića koju su osigurali već provjereni, vrsni kuhari Udruge Komin, DSR Kampor i Sportsko Ribolovnog Kluba Dolin, dok je band Vizija bio zadužen za održavanje vesele i rasplesane atmosfere.
Za gastro ponudu domaćih jela i pića pobrinuli su se, već provjereni vrsni kuhari Udruge Komin, DSR Kampor i Sportsko Ribolovnog Kluba Dolin, dok je band Vizija bio zadužen za održavanje vesele i rasplesane atmosfere.

 

Sve što je lijepo kratko traje, pa je tako i vladavina maškara privedena kraju, do iduće godine kada ćemo ponovno oživjeti našu maškaranu tradiciju primopredajom ključeva Grada u ruke meštrice i budućeg kralja karnevala.