SVEČANA SJEDNICA U POVODU DANA GRADA RABA

10.05.2017. - 20:07 Grad Rab - Vijest - Video | Objavio: Admin | pregledano 1451 puta

  • Google+

09. svibnja tradicionalno je proslavljen Dan Grada Raba - Dan pobjede koji se slavi u spomen na obranu od opsade italskih Normana 1075.g. uz pomoć sv. Kristofora, i dan koji se također slavi kao Dan Europe.

 

U jutarnjim je satima od strane delegacije Gradskog vijeća, Grada Raba i braniteljskih udruga položen vijenac na Središnji križ Gradskog groblja, nakon čega je uslijedila misa zadušnica za sve poginule i umrle u crkvi UBDM.

 

Centralni službeni događaj svakako je bila Svečana sjednica koja se i ove godine održala u Kinu Rab. Nakon što su učenici Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov, područno odjeljenje Rab, izveli „Lijepu našu“ i „Odu radosti“, predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba, Željko Peran, u ulozi domaćina službeno je otvorio sjednicu. Posebno su pozdravljeni gosti, zastupnik u Hrvatskom Saboru Josip Borić, ministar turizma Gari Cappelli, izaslanik ministrice u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU, državni tajnik g. Velimir Žunac, izaslanik ministra u Ministarstvu državne imovine, državni tajnik g. Tomislav Boban, izaslanik župana PGŽ, pročelnik Ureda županije g. Goran Petrc, načelnik Općine Lopar Alen Andreškić, zamjenik načelnika Frane Gabrić i predsjednik Općinskog vijeća Općine Lopar Damir Paparić, zatim obnašatelj dužnosti gradonačelnika Grada Senja Filip Samaržija, izaslanici župana prijateljske nam Občine Kočevje, podžupan Predrag Bakovič i direktorica Občinske uprave Lili Štefanič, dugogodišnji, sada umirovljeni glavni državni konzervator pri Ministarstvu kulture, sadašnji predsjednik Hrvatskog vijeća za kulturna dobra Miljenko Domijan, dragi prijatelji iz Dubrovnika, predstavnici Društva Dubrovačkih trombunjera. Pozdravi su nadalje upućeni i gradonačelniku Grada Raba Nikoli Grguriću i njegovom zamjeniku Denisu Deželjinu, predsjedniku Gradskog vijeća Željku Peranu i svim vjećnicama i vijećnicima, bivšim gradonačelnicima, župniku Župe UBDM mons. Mladenu Mrakovčiću te svim predstavnicima ustanova, gospodarskih subjekata, crkvenih vlasti, sportskih klubova, udruga građana, političkog i javnog života, poslovnih partnera kao i svima ostalima koji su svojom nazočnošću uveličali svečanost.

 

Prisutnima se prvi obratio gradonačelnik Nikola Grgurić naglasivši da je Rab bolji, da imamo pozitivniju sliku u široj javnosti, i da je napravljen značajan iskorak u poboljšanju kvalitete života u gradu, što je preduvjet ostanka mladih obitelji u gradu Rabu, ali i na cijelom otoku. Istaknuo je i kako su kroz dvije godine obnašanja dužnosti smanjujući dug Grada stvorili zdrave osnove za nove pozitivne pomake, te su pripremljeni svi oni projekti koji su davno prije započeti i dovedeni do stadija u kojem konačno mogu biti realizirani i dovršeni. Najavio je i ulaganje u trajektnu luku Stinica za koju će zahvaljujući Ministarstvu prometa biti izdvojeno 3 milijuna kuna, što je ključno za stvaranje dostojnije slike Raba na samom ulazu na otok. Vjeruje da svi zajedno, kroz suradnju i sa županijskim institucijama možemo učiniti mnogo. Gradonačelnik je posebno čestitao i svim dobitnicima priznanja Grada Raba koja su opravdano i zasluženo dodijeljena upravo njima, za njihov rad, trud i predanost u području obrazovanja, kulture, sporta, očuvanja tradicije, humanitarnog rada, turizma i ugostiteljstva, a na dobrobit čitave zajednice.

 

Potom se prigodno obratio i ministar turizma Gari Cappelli. Ovom prilikom istaknuo je izvrsne turističke rezultate koje Hrvatska ostvaruje što dokazuje da se turizam razvija u pravom smjeru, te doprinos Primorsko-goranske županije i otoka Raba tome s obzirom da je upravo Rab jedna od najposjećenijih destinacija u županiji. Također, ministar je naglasio kako Vlada Republike Hrvatske poduzima niz mjera i aktivnosti za jačanje nacionalnog gospodarstva, a posebnu pozornost posvećuje otocima. Prema svim dosadašnjim najavama, ali i ostvarenim rezultatima, smatra kako će turizam ove godine ponovno nadmašiti sva očekivanja i prošlogodišnje rezultate te još jednom dokazati zašto je najvažnija gospodarska grana Hrvatske. Poručio je kako Vlada itekako brine o svojim otocima, poduzima korake za njihov dodatni razvoj, povezivanje te jačanje gospodarstva, odnosno malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivrede i ribarstva.

 

Svečanom ugođaju dodatno su pridonijeli nastupi mandolinista i Zbora izuzetno uspješne Glazbene škole Ivan Matetić Ronjgov, područno odjeljenje Rab koje su pripremile i uvježbale profesorice Danijela Škarić, Nataša Balyk i Sandra Klen.

 

Dobitnicima su priznanja Grada Raba uručili Gradonačelnik i Predsjednik Gradskog vijeća, a ovogodišnji dobitnici su:

 

FRANKA PERIĆ – NAGRADA GRADA RABA

MILJENKO VIDAS KERY – NAGRADA GRADA RABA

KORINO BRAVARIĆ – PLAKETA GRADA RABA

ANTUN LJOLJO – PLAKETA GRADA RABA

ŠPORTSKO REKREATIVNI  KLUB DOLIN – PLAKETA GRADA RABA

DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO RAB – PLAKETA GRADA RABA

RESTORAN GONAR – PLAKETA GRADA RABA

POMLADAK GRADSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA RAB – PLAKETA GRADA RABA

MLADI GRADSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA RAB – PLAKETA GRADA RABA

DRUŠTVO SPORTSKE REKREACIJE KAMPOR – PLAKETA GRADA RABA

UDRUGA ZA PROMICANJE KULTURE ŽIVLJENJA KOMIN – PLAKETA GRADA RABA

DRUŠTVO SPORTSKE REKREACIJE MUNDANIJE – PLAKETA GRADA RABA

FOLKLORNO DRUŠTVO RAPSKI TANAC – PLAKETA GRADA RABA

UDRUGA UMIROVLJENIKA RAB – PLAKETA GRADA RABA

Posthumno FRA. AMBROZ TESTEN – GRB GRADA RABA

Prim.dr.med. ŽELJKO VIDAS – GRB GRADA RABA

 

U ime svih nagrađenih prigodno se obratila i zahvalila predsjednica Udruge umirovljenika Rab, Marija Mateša.

Nakon Svečane sjednice Gradskog vijeća i dodjele priznanja Grada Raba, uzvanici su nastavili neformalno druženje uz domjenak u ugodnom ambijentu Hotela „Imperial“.