Select Page

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće delegacija Grada Raba odala je dužnu počast svim poginulim i umrlim Rabljanima sudionicima jedne od najvećih pomorskih bitaka.

Obilježavanje 453. obljetnice lepantske bitke koja se smatra najvećom na Sredozemlju i čiji je ishod u bitnome utjecao na daljnji tijek europske povijesti, tradicionalno je započelo na Trgu slobode (Pjaceti) polaganjem vijenca i svijeće ispod spomen ploče zapovjedniku rapske galije „sv. Ivan“ Ivanu Dominisu i njegovoj hrabroj posadi, a potom i ispred spomen ploče pomorcima sudionicima bitke s naše obale i otoka.

Na današnji dan 1571. godine, snage Svete lige, a činilo ih je 150 mletačkih galija, 79 španjolskih i 12 papinskih, unatoč brojnoj nadmoći turske vojske porazile su Osmansko Carstvo. Turci su uspjeli spasiti manje od polovice svoje flote, a njihov je poraz označio kraj turske premoći na istočnom Sredozemlju. Bila je to i posljednja bitka vođena galijama, a održavanjem tradicije obilježavanja ove i svih ostalih važnih obljetnica u našoj povijesti i odavanja počasti onima koji su položili svoje živote za slobodu koju danas uživamo, nastojimo prenositi na nove generacije iz poštovanja prema svojoj povijesti i ljudima tog vremena.